Däcktips

Nedan kommer några svar på vanliga frågor angående dina däck, lagen, miljön och din bränsleekonomi.

När ska jag montera mina vinterdäck?

Från och med den 1 december till den 31 mars är det krav på vinterdäck men dubbdäck är tillåtna mellan 1 oktober och 15 april. Kravet gäller däck till personbilar, lätta lastbilar och bussar med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagnar som dras av sådana fordon.

Polisens bedömning av vinterväglag är snö, is eller frost på någon del av vägbanan. En bra tumregel är att sätta på vinterdäcken när temperaturen går under +5 grader.

Obs! Om bilen har dubbade vinterdäck måste även släpkärra vara försedd med dubbade vinterdäck vid vinterväglag.

Hur vet jag att mina vinterdäck är bra?

Lagen säger att dina vinterdäck ska ha ett minsta mönsterdjup på 3 mm men detta är ett minimum och rekommendationen är att mönsterdjupet ska vara minst fem millimeter.

Mina sommardäck börjar bli slitna, vad säger lagen?

Lagen säger att dina sommardäck måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm men ett större mönsterdjup minskar bromssträckan vid vått väglag drastiskt. Dessutom minskar risken för vattenplaning. Att byta däck är därför rekommenderat senast vid 3 mm.
Det rekommenderas att använda samma fabrikat/modell av däck på bilens alla fyra hjul, men om man ska blanda olika bör man åtminstone ha samma på samma axel.

Hur länge får jag åka på mina vinterdäck?

Dina sommardäck ska vara monterade mellan 15 april och 30 september. Det är tillåtet att ha vinterdäck även under denna period förutsatt att vinterväglag befaras eller råder.

Däckbyte

Efterdra hjulbultar/hjulmuttrar efter några mils körning.

Källa: Däckbranschens informationsråd och Vägverket

Våra öppettider

Måndag – Fredag
07.00 – 17.00

Lunch
12.00 – 12.45

Jourtelefon: 070-5413359